American cemetary

De Amerikaanse Begraafplaats in Margraten
Een indrukwekkend eerbetoon aan onze bevrijders

Indrukwekkend en mooi tegelijk is de prachtig gelegen Amerikaanse Begraafplaats in Margraten, langs de rijksweg tussen Maastricht en Vaals. Rijen vol met witte marmeren kruizen en Davidsterren herinneren ons aan de vaak veel te jonge jongens die hier streden voor onze vrijheid. Niet minder dan 8.031 Amerikaanse bevrijders liggen hier begraven. In de muren uit marmersteen van het Ereplein staan bovendien de namen gebeiteld van 1722 vermisten van de land- en luchtstrijdkrachten. Een rozet bij een naam geeft aan dat de stoffelijke resten van deze gesneuvelde bevrijder op een later tijdstip alsnog gevonden zijn.

In 1944 krijgt kapitein Shomon, commandant van de 611th Graves Registration Company,  het bevel om een geschikte plaats voor een begraafplaats te vinden. Men verwachtte veel soldaten te verliezen tijdens de opmars naar Berlijn en ze wilden de jongens niet op vijandelijk gebied begraven. Hij meldde zich bij het gemeentehuis van Margraten, wat kort daarvoor was bevrijd, en kreeg 30ha grond ter beschikking. De begraafplaats is door de Nederlandse overheid in eeuwigdurende bruikleen gegeven aan de Verenigde Staten en wordt beheerd door de American Battle Monuments Commission (ABMC). De begraafplaats ligt er dan ook het hele jaar door prachtig bij, tot in de puntjes verzorgd. De begraafplaats bestaat sinds 1944, maar in 1947 wordt deze pas officieel aangewezen als permanente begraafplaats en kon gestart worden met de inrichting.

Adopteren van een graf
“Americans gave their lives to defeat the Nazis. The Dutch have never forgotten.” Zo prijkte de kop van een artikel op de voorpagina van de Washington Post op 25 mei 2015. En dat is ook eigenlijk precies wat de inwoners van deze regio voelen en uitdragen. We zullen nooit vergeten dat de Amerikaanse strijders hebben gevochten voor onze vrijheid en we eren hen en dragen onze dankbaarheid uit door hun graven te verzorgen. Het initiatief om de graven te adopteren werd in 1945 opgepakt door het Burger Comité Margraten. Het Comité werd in 2002 overgenomen door de daarvoor in het leven geroepen Stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten. Het is alweer enige jaren geleden dat ik zelf een graf van een soldaat kreeg toegewezen. Zijn naam is John Csuhta, gesneuveld op 26 november 1944. Hij kwam uit Pennsylvania en ik heb via de adoptiestichting contact kunnen leggen met zijn nichtje. John was de oudste broer van haar vader (ze waren met 10 kinderen). Haar vader was van plan zijn broer in Margraten te bezoeken, maar toen vonden de aanslagen in New York plaats. Zijn vlucht werd geannuleerd waardoor hij het graf van zijn broer niet meer heeft kunnen bezoeken voor zijn dood. Ik stuurde met Memorial Day een foto van zijn graf en wist niet dat dit de eerste keer zou zijn dat zijn familie zijn graf zou zien. Ze waren emotioneel en blij tegelijk dat ze het nu eindelijk konden zien. En zo hebben alle kruisjes en namen op de muur hun eigen verhaal.

Momenteel zijn alle graven geadopteerd en bestaat er een wachtlijst. Het adopteren van een graf op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten is officieel opgenomen in de inventarislijst van Nederlands Cultureel Erfgoed. Meer info: www.adoptiegraven-margraten.nl. De begraafplaats is het gehele jaar dagelijks geopend van 9-17 uur. Er is een bezoekersgebouw voor meer informatie. Honden zijn niet toegestaan.