Regenrivier De Geul

Ze kronkelt, kabbelt en soms stroomt ze zelfs heel snel: de Geul. Deze snelstromende regenrivier is een zijrivier van de Maas en ontspringt in de omgeving van Lichtenbusch (België). In dit Duitstalige gebied van België heet het riviertje die Göhl, voor het eerst genoemd in 1675. De oudste vermelding is Gulia uit 891. In het Waalse gebied (Franstalig) wordt het riviertje La Gueule genoemd. Het stroomt via Eynatten, Hauset, Hergenrath, Kelmis, Moresnet, Plombieres, Sippenaeken, Nederland binnen en wordt zo onze Geul. Het stort als het ware in Cottessen (gemeente Vaals) Nederland binnen. Vervolgens geeft het z’n charme aan Epen, Mechelen, Wittem, Wijlre, Schin op Geul, Valkenburg, Broekhem, Strabeek, Houthem, Geulhem, Meerssen, Rorhem, Bunde en mondt na 58 kilometer uit in Voulwammes boven Itteren in de Maas.


Op die 58 kilometer is het totale verval ca. 250 meter! De Geul brengt een voor Nederland unieke flora en fauna met zich mee. In dit snelstromende water komen de karperachtige visjes de elrits en de gestippelde alver voor, evenals natuurlijk de geliefde beekforel. Aan de bovenloop vindt je het zinkviooltje dat als het ware door de vervuiling van de destijds florerende zinkindustrie net over de grens in België veelvuldig is te zien. Zoals bij alle waterlopen vindt je ook langs de Geul veel watermolens, zoals de Volmolen in Epen, die ooit in de 18e eeuw door de Akense Wollenstoffenfabrikant Johan Arnold von Clermont is gebouwd. Doordat men in het verwerkingsproces urine gebruikte, noemde men deze volmolens ook wel stinkmolens. De geweven wollen stoffen kwamen in grote eiken bakken, hier overheen kwam kalkhoudende aarde, daaroverheen kwam urine en vervolgens grote stukken zelf gekookte zeep. Grote houten hamers die door de molen werden aangedreven, sloegen deze massa op de stof en hierdoor werd de stof heel vast en viltig. Ideaal voor soldatenuniformen. Uiteindelijk werd de stof gewassen en met de wever-distel opgeruwd.

Ook zonder dat je weet waar de Geul vandaan komt en waar deze heen stroomt, heeft de Geul het landschap plekjes gegeven om verliefd op te worden. Laat je betoveren door de charme van dit heerlijk stukje Nederland!