Schotse Hooglanders

Je verwacht het niet: grazende Schotse Hooglanders in graslanden aan de rand van het Schweibergerbos in Mechelen en het Vijlenerbos in Vijlen. Het zijn voornamelijk zwart gekleurde hooglanders en enkele roodbruine. De zwarte Hooglanders lijken bijzonder, want je ziet doorgaans de roodbruine dieren. Daarnaast bestaan er ook nog blonde Hooglanders. Toch is zwart eigenlijk de standaard: tot ongeveer 1840 was zwart de algemeen voorkomende kleur. In het Limburgse Drielandenpark vindt natuurlijke begrazing nu bijna uitsluitend plaats met zwart gekleurde Hooglanders. Het Drielandenpark is het grensgebied van Nederland, Duitsland en België in en rond de stedenring Aken, Luik, Maastricht, Hasselt, Sittard en Heerlen.
Vroeger waren deze hooglanders in Groot-Brittannië ook wel bekend onder de naam Black cattle of Kyloes. Pas later werden ze Highland cattle genoemd en tegenwoordig zijn de meeste dieren roodbruin van kleur. Koninging Victoria zou rond 1840 de Schotse Hooglanden bezocht hebben en haar voorkeur gegeven hebben aan de roodbruin gekleurde dieren. Ze gaf daarom het bevel om meer rode Hooglanders te fokken.

Natuurlijke bosranden
Het gebied rond het Schweibergerbos en het Vijlenerbos is ingericht als natuurgebied. Doordat er geen harde scheiding ontstaat tussen de bossen en de aangrenzende gebieden kan een brede, natuurlijke bosrand ontwikkeld worden. Zo ontstaat er een goed begroeide zone waar bloeiende planten en struiken kunnen floreren en ontstaat er een ideaal leefgebied voor allerlei zoogdieren, insecten, amfibieën, reptielen en vogels. De runderen leveren een belangrijke bijdrage: met hun gegraas wordt bosvorming geremd. Zo helpen ze de ontwikkeling van natuurlijke bosranden. Ze lopen er het hele jaar door, en leven al generaties lang in de natuur en kunnen daarin zelfstandig overleven.

Grensoverschrijdend landschap
Het landschap stopt natuurlijk niet bij landsgrenzen en er wordt dan ook samengewerkt om de natuur te stimuleren. Zo zijn er verbindingen tussen het Zuid-Limburgse heuvelland met de Eifel en de Ardennen. In de Eifel en Ardennen leven bijzondere zoogdieren zoals de wilde kat, boommarter en lynx. Door het verbeteren van de verbindingen wordt het voor deze soorten misschien wel weer makkelijker om de Zuid-Limburgse natuur te vinden. Dat blijkt onder andere uit het feit dat de wilde kat bijvoorbeeld weer gespot is in het Vijlenerbos.

Meer lezen? ww.ark.eu/drielandenpark