Bewust genieten…

Laten we eerlijk zijn: eten is tegenwoordig een haastige bedoeling. Niet voor niks floreren de fastfoodketens en zijn de kant-en-klaar maaltijden een groot succes. Het start al bij het boodschappen doen: zelfs daar is geen tijd meer voor. Deze laten we tegenwoordig het liefst tot in de keuken bezorgen. Het lijkt wel alsof de keten van “gehaastheid” daar start en niet meer te stoppen is. Rustig tafelen zit er voor velen dan ook niet meer in en gedachteloos eten is eerder regel dan uitzondering. Ga maar na: hoe vaak heb je niet een volledige maaltijd binnen no time achter de kiezen? Onbewust eten komt ook doordat we steeds vaker tijdens het eten tegelijkertijd iets anders doen, zoals je telefoon checken, autorijden of tv kijken. Bewust aan tafel zitten eten zonder afleiding is vandaag de dag een hele opgave. Hoe vaak komt het niet voor dat je in een restaurantje zit en dat de helft van het restaurant zijn of haar mobiel zit te checken? Of dat je tegen je wederhelft zegt “Schat, we hoeven niet van élk gerecht een foto te delen op social media.”
Ik betrap mezelf erop dat bewust eten er vaak niet meer in zit en dat ik me afvraag: hoe ging dat vroeger eigenlijk toen we nog rustig aan tafel zaten en er geen mobieltjes waren?

De nieuwe food trends gaan niet zozeer om WAT je eet maar meer nog om dat je BEWUST bent van wat je eet. Het is ook wat minder belerend. Je móet gezond eten tegenover je mag eten wat je wil maar wees je er wel bewust van. ’s Ochtends starten velen met een gezonde (vaak groene!) smoothie. Geef mij maar een kop koffie en een dikke boterham met kaas. Begrijp me niet verkeerd, gezond voedsel is natuurlijk belangrijk, maar je moet hier wel eigen keuzes in kunnen maken. Kwaliteit en beleving dat wordt weer belangrijk. Genieten van een heerlijk bereide maaltijd in een sfeervolle omgeving. En less is more: een kleinere maaltijd die goed is bereid. En dan het liefst natuurlijk samen tafelen aan een mooi gedekte tafel met gezellig gezelschap.

In deze krant staan tal van leuke restaurants en eetgelegenheden die uitnodigen om samen rustig te tafelen en bewust te genieten van een (bourgondische) maaltijd. Romantisch, vlot, bourgondisch, feestelijk, noem maar op. Voor elk wat wils! Zullen we weer bewust gaan genieten?